top of page
Monument Valley Mittens

Dorothea Born

Mijn indianennaam was "Blanke Appel"

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
11.1_edited.jpg
Boek presentatie

Biografie

pijl symbool

Ik ben al sinds dat ik heel jong was geïnteresseerd geweest in de Navajo cultuur en er was voor mij dan ook nooit enige twijfel geweest over het feit dat ik ooit naar het gebied van de Navajo’s zou afreizen. Misschien was het de mooie Turquoise ring, die ik van mijn moeder voor mijn twaalfde verjaardag kreeg, of het verlangen ooit op de prairie in alle vrijheid te kunnen paardrijden, maar één ding was zeker, ooit zou ik naar Amerika gaan om daar de Navajo’s te bezoeken en met hen over de prairie paard te rijden. Ook op school greep ik elke kans aan om over de Navajo’s te lezen, schrijven en leren. Of ik nu een werkstuk voor aardrijkskunde, geschiedenis of Engels moest maken, altijd begon en eindigde het bij de Navajo’s in Amerika.

Paardrijden in Monument Valley

Ik heb dan ook geen moment getwijfeld toen ik de kans kreeg om halverwege mijn studie Kunstgeschiedenis een aantal maanden aan de oostkust van Amerika te gaan werken. Amerika in zijn geheel had sowieso al een grote aantrekkingskracht op mij  en eenmaal in Boston zou de stap naar Arizona alleen maar kleiner zijn. Ik heb een fantastische tijd gehad aan de oostkust en heel veel lieve vrienden leren kennen, maar zodra ik genoeg geld had gespaard en de kans kreeg om te reizen, vertrok ik naar Arizona, naar het leefgebied van de Navajo’s. Toen ik na een paar dagen in Monument Valley aankwam, heb ik de kans om langere tijd daar te blijven met beide handen aangepakt.

 

Hoe dat verder ging en wat voor een bijzondere ervaring dit is geweest, vertelt ik in mijn boek: Mijn indianennaam was “Blanke Appel”. Mijn ervaringen hebben mij gevormd en tevens de rest van mijn levensweg gepaald. Door mijn unieke kans om bij en met de Navajo’s te werken en te leven, zal ik voor altijd verbonden blijven met de Navajo cultuur en Monument Valley in het bijzonder.

 

Na mijn terugkomst in Nederland heb ik mijn studie kunstgeschiedenis weer opgepakt en ben ik afgestudeerd op de weefkunst van de Navajo vrouwen, door een combinatie van kunstgeschiedenis, vrouwenstudies en antropologie te maken.

 

Sinds mijn afstuderen geef ik lezingen over de Navajo cultuur. Daarnaast heb ik voor een reisorganisatie reizen opgezet en ook begeleid naar Amerika om zoveel mogelijk mensen op een respectvolle manier kennis te laten maken met de diverse indianenculturen in het westen van Amerika en dan natuurlijk met name de Navajo cultuur. 

 

Mijn liefde, kennis en respect voor de Navajo cultuur én mijn eigen ervaringen zorgen ervoor dat ik op een geheel eigen wijze aan de hand van verschillende anekdotes kan vertellen hoe mooi, bijzonder, spannend, maar ook hoe angstig het soms was om mij aan te passen aan The Navajo Way of Life. Een uniek verhaal over mij als blanke vrouw die zowel binnen de cultuur, als binnen de familie én binnen mijn relatie vele obstakels moest zien te overwinnen en er alles voor over had om mijn passie, mijn droom én mijn grote liefde te volgen. Ik heb mij daarin door niets of niemand tegen laten houden en altijd mijn hart gevolgd om uiteindelijk mijn eigen weg “To Walk in Beauty” te vinden!

 

Ik hoop door het vertellen van mijn eigen verhaal een inspiratie te kunnen zijn voor veel vrouwen om ook hun dromen te verwezenlijken en hun eigen weg te vinden en te volgen!  

May you Walk in Beauty!! 

© 2021 by Dorothea Born. Proudly created with Wix.com

bottom of page