top of page

Dorothea Born

Mijn indianennaam was "Blanke Appel"

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
11.1_edited.jpg
Dorothea Born
Museum van Volkenkunde
Nanai
Amerika museum
Kiva
Western Experience
NVVH

Lezingen 

pijl symbool

Ik geef al vele jaren lezingen over de Navajo cultuur. Ik heb dit voor verschillende groepen en geïnteresseerden gedaan, zoals bijvoorbeeld bij bijeenkomsten van de Kiva en Nanai. Ook heb ik in samenwerking met diverse musea, zoals bijvoorbeeld bij speciale tentoonstellingen in het Museum Volkenkunde in Leiden en in het Amerika Museum in Cuijk lezingen verzorgd. Daarnaast worden mijn lezingen ook altijd erg goed ontvangen bij bijeenkomsten van bijvoorbeeld plattelands- en/of de Nederlandse vereniging van huisvrouwen. Juist het feit dat ik mijn verhaal vanuit mijn eigen belevingen vertel, maakt mijn lezingen boeiend, levendig en interessant.

Lezing over de Navajo weefkunst: 

 

Ik vertel mijn verhaal aan de hand van veel eigen gemaakte dia’s en in de pauze is het ook mogelijk om een video te bekijken, die gemaakt is over Monument Valley, een gebied waar de Navajo’s al eeuwen op een zeer traditionele manier leven en nog steeds weten te overleven zonder elektriciteit en stromend water, tot op de da van vandaag. Tevens neem ik diverse voorbeeldmaterialen mee die bekeken kunnen worden. Na de pauze ga ik dan dieper in op mijn afstudeeronderwerp, namelijk de weefkunst van de Navajo vrouwen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zo een combinatie kon maken van Antropologie, Kunstgeschiedenis en Vrouwenstudies.

 

Eerst belicht ik de praktische kant van het weven zoals het hoeden van de schapen, het scheren, het kaarden, het spinnen en het weven zelf. Dit gebeurt nog steeds op een hele traditionele manier. Daarna komen de kunsthistorische aspecten zoals de verschillende stijlen, de invloeden van buitenaf, het kleurgebruik en de patronen aan bod. Als laatste ga ik dan dieper in op de spirituele kant van het weven en de betekenis die het weven voor de vrouwen zelf heeft en binnen de Navajo cultuur. Door het plaatsen van de weefkunst binnen het leven van de vrouwen zelf en het zichtbaar maken van deze vrouwen achter de weefkunst, wordt duidelijk dat elke geweven kleed een afspiegeling is van “The Way of Life” van de Navajo’s en dat alle aspecten van deze unieke cultuur hierin verweven zijn.

Navajo vrouwen met wol
Navajo vrouw die wol aan het kaarden is
Suzie Yazzie in Monument Valley

Lezing over mijn boek:

 

Mijn persoonlijke verhaal, een verhaal van een blanke vrouw, ver weg van huis, wonend bij de Navajo’s in de woestijn van Arizona, met alle unieke, maar soms ook pijnlijke en moeilijke situaties daarbij, heb ik altijd en overal met me mee gedragen, maar nooit echt verteld. Tijdens de rondreizen, die ik door Arizona heb georganiseerd en begeleid, heb ik weleens een tipje van de sluier opgelicht en in ook in mijn afstudeerscriptie over de Navajo weefkunst heb ik persoonlijke ervaringen en anekdotes verwerkt, maar mijn eigen verhaal, mijn persoonlijke verhaal lag altijd veilig in mij verborgen te wachten om op een dag verteld te worden.

Mijn wens is dan ook om eenieder die daar voor open staat, mee te nemen op mijn bijzondere en unieke reis. Een reis die gaat om de reis zelf, de ervaringen die ik onderweg heb opgedaan en hoe de reis zelf, mij gevormd, veranderd en verrijkt heeft. Mijn verhaal is een verhaal met natuurlijk de Navajo cultuur in de hoofdrol, maar omdat het tevens een liefdesverhaal is, gaat het ook om culturele verschillen en het zoeken van twee mensen naar een weg daarin. Tijdens mijn lezing wordt het duidelijk hoeveel vastberadenheid en doorzettingsvermogen ik moest hebben om het als blanke vrouw te redden tussen de Navajo's, die lang niet allemaal blij waren met mijn aanwezigheid. Ik vertel over alle mooie, grappige, emotionele, bijzondere maar ook angstige momenten die ik heb meegemaakt, zoals bijvoorbeeld over de ceremonies die gehouden werden om mij uit Monument Valley weg te drijven.

Mijn indianennaam was "Blanke Appel"
Mijn indianennaam was "Blanke Appel"
Mijn indianennaam was "Blanke Appel"

Ik heb keuzes moeten maken en moeten vertrouwen op mijn eigen innerlijke stem en heb uiteindelijk mijn pad gevonden. De tijd bij de Navajo’s heeft mij en mijn leven echter voorgoed veranderd en door mijn eigen verhaal te vertellen, hoop ik ook anderen te kunnen inspireren om hun passie te volgen en hun eigen pad te vinden.

May you Walk in Beauty!

© 2021 by Dorothea Born. Proudly created with Wix.com

bottom of page