top of page

Dorothea Born

Mijn indianennaam was "Blanke Appel"

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
11.1_edited.jpg
Dorothea Born

Practische info

pijl symbool

Goed voorbereid naar de Verenigde Staten

 

 

Covid

 

Covid is gelukkig inmiddels onder controle, maar blijft een onzekere factor wanneer je verre reizen wilt maken. Kijk voor het boeken van je vliegticket ook naar de mogelijkheden om deze om te boeken of te annuleren.  

 

Het laatste nieuws omtrent alle ontwikkelingen vind je op de volgende sites:

 

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/verenigde-staten-van-amerika/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html
 

Reisdocumenten

 

Persoonsdocumenten/paspoort

Een geldig paspoort is vereist. Het dient geldig te zijn gedurende je gehele verblijf.

Controleer of het document ruim voldoende is, ook voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland (in verband met Corona of een ander reden).

 

Visum

Een visum is niet nodig bij een bezoek van maximaal 90 dagen. Je hebt hiervoor het Esta formulier, omdat dit onder het 'Visa Waver Program' valt.

 

ESTA

Reizigers die onder het Visa Waver Program naar de VS reizen moeten zich uiterlijk 72 uur voor aankomst in de VS registreren. De aanvraag van deze elektronische reisvergunning (ESTA) bestaat uit het invullen van een vragenlijst via esta.cbp.dhs.gov/. De registratie is 2 jaar geldig en kost circa USD 15.

Het is mogelijk om met de ESTA, binnen de 90 dagen, vrij te reizen tussen de Verenigde Staten, Canada (alleen via land of over zee), Mexico en Caribische eilanden.

 

Een ESTA is niet meer aan te vragen voor:

Personen die na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest.

Nederlanders die tevens een Iraanse, Irakese, Soedanese of Syrische nationaliteit hebben.

In al deze gevallen is het aan te raden om contact op te nemen met het consulaat van de VS in Amsterdam.

 

Een ESTA kan ook aangevraagd worden via https://visumbuitenland.nl/amerika. DE kosten bedragen dan € 29,95, maar voor dat extra geld, is het wel zoveel makkelijker en scheelt het je een hoop gedoe.

 

Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar de Verenigde Staten: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

 

Reizen met minderjarige kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument/paspoort nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

 

Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

 

Extra info

Bij binnenkomst in de Verenigde Staten moet je bij de douane kunnen laten zien dat je niet langer dan 90 dagen in de VS blijft, door middel van een doorreis- of retourticket.

 

Iedere toerist tussen 14 en 80 jaar moet bij binnenkomst een afdruk van de linker- en de rechterwijsvinger en een digitale gezichtsfoto laten maken. Deze procedure duurt circa 15 seconden en wordt bij iedere grensovergang uitgevoerd.

 

Toegang tot de VS kan worden geweigerd aan:

Personen met een strafblad.

Personen wie eerder een visum werd geweigerd.

Een geldig (onbeschadigd) visum in een verlopen paspoort kan samen met een nieuw geldig paspoort worden gebruikt.

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

 

Tekst bijgewerkt: februari 2022. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens het Amerikaanse consulaat.

Douaneregels Verenigde Staten

 

Douane

Een overzicht van de hoeveelheden alcohol en tabak die je mag meenemen naar de Verenigde Staten vind je op iatatravelcentre.com/customs-currency-airport-tax-regulations.htm (Engelstalig: customs rules).

 

Informatie over wat je wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland vind je op belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage. De Reisapp van de Nederlandse Douane is te downloaden via itunes.apple.com (iphone) of via play.google.com (android).

 

Geneesmiddelen

Gebruik je medicijnen, neem dan een Europees Medisch Paspoort mee. In dit document worden gegevens opgenomen zoals medicijngebruik, ziekte, aandoeningen en de contactgegevens van je arts. Het is tegen een geringe vergoeding onder meer verkrijgbaar bij huisartsen en apotheken. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet je een medische verklaring bij je hebben. Op hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Het beste is om de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan te vragen.

Gezondheid


Medische zorg
De Medische zorg staat in de Verenigde Staten op hoog niveau, maar wordt, behalve in noodgevallen, nooit verleend zonder een bewijs van verzekering. Het is dan ook zeker aan te raden om een zeer goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat alle rekeningen voor medische zorg en geneesmiddelen contant betaald moeten worden, soms zelfs vooraf. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, moet je direct contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

 

Noodgevallen

In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je ook contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Het ministerie geeft bovendien informatie via de Reisapp Buitenlandse Zaken.
 

Geldzaken

 

Dollars

Amerikaanse dollar (USD)

Het Amerikaanse dollarteken is $, soms uitgebreid tot US$ ter onderscheiding van peso's en andere dollars.

 

Pinpas

Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.

Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.

Let op: Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Jijzelf of de bank kan dit voor je aanpassen.

 

Contant geld

De Verenigde Staten hebben voldoende geldautomaten; de geldautomaten van Cardtronis ATM accepteren geen bankpassen, die van Bank of America, Citibank en Travelex bieden de meeste zekerheid. Alleen grote banken wisselen buitenlandse valuta voor dollars. Hotels wisselen gewoonlijk geen geld. Wissel bij voorkeur bij aankomst op het vliegveld of op een grenswisselkantoor voordat je vertrekt.

 

Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan het gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard. Als er een vast bedrag per verrichting gerekend wordt, is frequent gebruik van een pinpas bij kleine bedragen af te raden.

 

Er geldt voor bankpassen meestal een bestedingslimiet per dag of per week. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen. Regel dit voor je op reis gaat. Bij een creditcard kun je de bestedingslimiet verhogen door een extra bedrag naar de creditcardrekening over te schrijven of door een hoger krediet aan te vragen bij de bank of creditcardmaatschappij.

 

Laat je pinpas bij verlies of diefstal onmiddellijk blokkeren.

 

Extra info

In de Verenigde Staten kun je ook contactloos betalen met een telefoon. Vraag je bank om meer informatie. Soms, vooral bij onbemande tankstations, wordt bij het gebruik van een bankpas of creditcard gevraagd een ZIP-code (Amerikaanse vijfcijferige postcode) in te toetsen. Toets dan een willekeurige Amerikaanse postcode in (bijvoorbeeld 10001, New York City). Hierna zou de transactie normaal afgewikkeld moeten worden.

Fooien

Service charge oftewel bedieningsgeld is niet bij de restaurantrekening inbegrepen. Het is gebruikelijk om een fooi van 15-20% bovenop de rekening te geven (die wordt zeer op prijs gesteld vanwege de lage lonen van restaurantpersoneel).

Als op de rekening gratuity included of tip included staat, dan is een fooi niet nodig.

Kappers, gidsen, taxichauffeurs verwachten een fooi van 15-20%.

Kruiers en portiers verwacht twee tot vijf dollar per dag voor een goede dienstverlening.

Overige tips en adviezen

 

Internet

Er is een 4G-netwerk.

Hotels, restaurants, bars en luchthavens hebben wifi. Meestal is het gratis.

In stadscentra en grote parken zijn gratis wifi-hotspots.

 

Telefoneren

Internationaal toegangsnummer: 1

Vanuit Nederland naar de Verenigde Staten: 00 - 1 - netnummer - abonneenummer.

Vanuit de Verenigde Staten naar Nederland: 011 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.

 

Mobiel bellen

Raadpleeg je provider voor de roamingkosten.

 

Elektriciteit

Voltage

120 volt

 

Verloopstekker

Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.

Voor het gebruik van deze stopcontacten is een adapter van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.

 

Hotels:

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen of kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
 

Fotograferen

Het is natuurlijk geweldig om zoveel mogelijk foto’s van je reis te maken. Let er wel goed op dat dit bij de vele Pueblo’s en Native stammen waar we komen vaak verboden is. Zeker het fotograferen van mensen is vaak een taboe. Soms is het mogelijk, zoals bijvoorbeeld in Taos, om een permit te kopen, maar soms is het ook gewoonweg verboden om een (video) camera mee te nemen.

 

Zakgeld

Zakgeld is uiteraard niet bij de reissom inbegrepen. Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoeveel je zelf wilt besteden aan extra excursies, souvenirs, maaltijden, fooien etc, maar ik houd persoonlijk altijd een gemiddelde van 50 euro, ongeveer 60 dollar per dag per persoon aan.

 

Maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, uitgezonderd het ontbijt dat soms in een hotel wordt aangeboden. Er zijn heel veel fastfood ketens in Amerika waar je voor een klein bedrag heel lekker kunt eten. Wij zijn vooral favoriet van Taco Bell!

Voor maaltijden in gewone restaurants kun je ongeveer 6 tot 10 dollar voor het ontbijt, 8 tot 15 dollar voor de lunch en 12 tot 20 dollar voor het diner aan houden.

Mobiliteit

Het is voor de reis van belang dat je over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikt. Houd er rekening mee dat je na een lange vlucht te maken krijgt met tijdsverschil. Je gaat bovendien in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en je zult in verschillende type accommodaties verblijven. Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden. De reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.

© 2021 by Dorothea Born. Proudly created with Wix.com

bottom of page